Σύλληψη-σχεδιασμός εργαστηρίου: Ειρήνη Καλογεροπούλου, μουσικός, θεατρολόγος-θεατροπαιδαγωγός

 

«Αν η μουσική είναι η τροφή της αγάπης, παίξε κι άλλο.» Ουίλιαμ Σαίξπηρ

 

Πώς θα ήταν αν μπορούσαμε να ακούσουμε «την μουσική απ’ τα βήματα ενός φίλου» όπως λέει η Αλεπού στον Μικρό Πρίγκιπα διερευνώντας τι σημαίνει αληθινή φιλία, να γνωρίσουμε τα συναισθήματα μας μέσα απ’ την ταινία «Inside Out» και την μουσική του Μ. Χατζηδάκη, να ανακαλύψουμε τους ήχους που κρύβονται πίσω από πίνακες του Kadinsky, να ταξιδέψουμε με τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη στις δικές μας ουτοπίες, σε μακρινές φυλές και πολιτισμούς γνωρίζοντας την αφρικανική μουσική και τις πολυρυθμίες, να εμπνευστούμε απ’ την αρχιτεκτονική και απ’ το Bauhaus δημιουργώντας τις δικές μας συνθέσεις στον χώρο;

 

Το Μουσικοθεατρικό εργαστήρι έχει ως στόχο να αποτελέσει ένα ελεύθερο, ανοιχτό πεδίο δράσης και έκφρασης όπου τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν όλη την γκάμα των εκφραστικών τους μέσων γνωρίζοντας ταυτόχρονα τον εαυτό τους, τον Άλλο και τον κόσμο που τους περιβάλλει. Αντλώντας ερεθίσματα από θεατρικά έργα, την μουσική, την ποίηση, την λογοτεχνία, την ιστορία της τέχνης και ακολουθώντας την μεθοδολογία του εκπαιδευτικού δράματος, του θεατρικού παιχνιδιού και της μουσικής αγωγής τα παιδιά έρχονται σε επαφή τόσο με το θέατρο όσο και την μουσική. Αναζητούν τους συνδετικούς κρίκους ανάμεσα στα συστατικά των παραστατικών τεχνών, μπαίνουν μέσα στις ιστορίες, διερευνούν τα νοήματα, ανακαλύπτουν τους ρόλους, τους ήχους, τον ρυθμό, τα μουσικά όργανα, μαθαίνουν να χρησιμοποιούν και να εμπιστεύονται τη φωνή τους και το σώμα τους, αναπτύσσουν την αναλυτική σκέψη, τη δημιουργική φαντασία και την κιναισθητική νοημοσύνη, και τέλος, με πνεύμα συνεργατικότητας, καλούνται να δημιουργήσουν μια δική τους πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση.

 

 

Ειρήνη Καλογεροπούλου

Η Ειρήνη Καλογεροπούλου γεννήθηκε τον Σεπτέμβιο του 1998 στην Αθήνα και είναι θεατρολόγος-θεατροπαιδαγωγός και μουσικός.

 

Η ενασχόληση της με την τέχνη άρχισε από την παιδική της ηλικία. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 6 ετών με τη διεθνούς φήμη πιανίστα και παιδαγωγό Αγάθη Λεϊμονή, με την οποία απέκτησε το Πτυχίο πιάνου σε ηλικία 17 χρονών (2015) με Άριστα παμψηφεί στο Ελληνικό Ωδείο Αμαρουσίου. Έχει συμπράξει με την Simfonietta Αθηνών σε κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα και έχει συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια και συναυλίες στα πλαίσια διεθνών Φεστιβάλ και Ακαδημιών. Σπούδασε στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (2016-2020) απ’ όπου αποφοίτησε με Άριστα. Έχει παρακολουθήσει τον οκτάμηνο κύκλο σπουδών Εκπαιδευτικού Δράματος στο Εργαστήρι του Θεάτρου Πόρτα, ποικίλα σεμινάρια θεάτρου για παιδιά, αρχαίου δράματος, μουσικής στο θέατρο, body music (Playground for the Arts), μουσικοκινητικής, performance (Εθνικό Θέατρο) όπως επίσης έχει λάβει μαθήματα υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού στο Θέατρο των Αλλαγών.

 

Έχει συνεργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη με τον Δημήτρη Αδάμη στις παραστάσεις του για παιδιά αλλά και στο Θεατρικό του Εργαστήρι για παιδιά και εφήβους «Μαγικές Σβούρες». Απ’ το 2018 έχει δική της Θεατρική Ομάδα που λειτουργεί στα πλαίσια των ομίλων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων και παράλληλα διδάσκει πιάνο σε παιδιά. Της αρέσει να προσφέρει με όλη της την ψυχή, να ονειρεύεται με νότες και χρώματα και να πατάει γερά στα σύννεφα.

 

 

Facebook